Hoe lang duurt het voor een domein actief is

Wanneer je je registreert bij een provider en een domeinnaam koopt, is deze toegankelijk op de primaire root servers voor het publiek, binnen 24 uur na de registratie. Maar voordat deze meer toereikend en publiek is, moet je wachten tot de informatie door alle DNS-servers stroomt.

Tijdens dit proces kan je website al zichtbaar zijn vanuit de een ISP, maar niet vanuit een andere. Bij een domeinverhuizing met nieuwe nameservers kan het voorkomen dat website bezoekers zowel op de nieuwe als nog op de oude server  de site bekijken, totdat alle providers alleen nog verwijzen naar de nieuwe server.   

De snelheid waarmee de bezoekers zich aanpassen aan de nieuwe servers is afhankelijk van factoren zoals demografie, geografische ligging, de internet service providers, hun verbindingsbereik, enz. Zodra het propagatie proces is afgerond is je website toegankelijk op de server van de host en is je e-mailaccount volledig functioneel.

Het is mogelijk dat in de eerste 48 uur, terwijl je je website kunt bekijken op de nieuwe server, een andere gebruiker in hetzelfde gebied of locatie, met behulp van dezelfde ISP, niet in staat is om dit te doen.