Ik krijg veel spam mails – SpamAssassin instellen.

Table of Contents

Tegenwoordig bestaat 80 tot 90 % van al het e-mailverkeer uit spam of ongewenste emails. Wat vaak leidt tot grote ergernissen en vervuiling van je mailbox(en). SpamAssassin filtert al het inkomende e-mail verkeer voordat het je mailbox bereikt. Naast SpamAssassin raden we je aan om een email programma te gebruiken die spam voor je kan filteren. Zo ben je dubbel beveiligd.

SPAM ASSASSIN #

LET OP: SPAMASSASSIN filtert om technische redenen geen mails groter dan 100 kB. Het kan dus zijn dat er af en toe mails met bijlages binnenkomen ook al deze eigenlijk weggefilterd moeten worden door SpamAssassin.

INSTELLEN:
Je kunt SpamAssassin configureren via Directadmin:

 1. Log in op Directadmin.
 2. Kies onder ‘Emails Accounts’ voor Spamassassin setup / Spamassassin instellingen’
  Spam assassin.
 3. Kies vervolgens de gewenste instellingen:- Waar moet spam heengaan? 
  Hier kies je wat er met de spam moet gebeuren. Het gebruik van ‘Verwijder spam.’ is af te raden als je geen enkele e-mail mag missen
  Inbox (niet blokkeren): Spam wordt naar je inbox doorgestuurd, (eigenlijk staat het filter dan uit)
  Stuur spam naar aparte “spam” folder in het hostingaccount: Spam wordt doorgestuurd naar de map spam in het hostingaccount; Je kan deze onder andere in je webmail bekijken met behulp van je Directadmin login gegevens.
  Stuur spam naar aparte “spam” folder in het emailaccount: Spam wordt doorgestuurd naar naar de map spam in het account waar het naar gestuurd is.
  Verwijder spam: De spam wordt verwijderd.- Welke score wilt u gebruiken?
  Iedere email krijgt een score. Hoe hoger de score, hoe groter de kans dat het spam is. De treshold is de laagste waarde waarop je spam wilt markeren als spam. Als je kiest voor 5 zal alle email met een score gelijk aan of hoger dan 5 worden aangemerkt als spam. Zet je de treshold te laag dan zal er ook echte email tegengehouden worden. Je kan kiezen uit de waarden 5.0 laag, 7.5 medium, en 10.0 hoog. Maar je kan ook een eigen waarde opgeven.Welke waarde voor jou het beste werkt is wellicht even puzzelen. – Wilt u hoog scorende spam wissen? Alle spam met een score die hoger is dan het getal dat je hier zelf kan opgeven wordt automatisch verwijderd uit je account. je kan zelf een getal opgeven tussen 1 en 99.  Je kan ook kiezen om de spam met een hoge score niet te verwijderen.– Wilt u het onderwerp veranderen van spam? Omspamberichten in je mailbox makkelijk te herkennen kun je SpamAssassin de onderwerp regel laten aanpassen, wij gebruiken deze optie altijd. Zo vallen ze makkelijker op in je mailbox.– Hoe moet spam worden afgeleverd? Je kunt spam als bijlage versturen, in plaats van direct doorsturen. Op deze manier wordt gevaarlijke code in spamberichten niet uitgevoerd totdat je het bericht expliciet opent:
   Gebruik geen attachments (gevaarlijk).: alle e-mail wordt gewoon doorgestuurd;
   Gebruik attachments.: spam wordt als bijlage bij een e-mail gevoegd;
   Gebruik text-only attachments.: de tekst van de spam wordt uitgelezen en in een bijlage gestopt – eventuele gevaarlijke code kan zo nooit uitgevoerd worden.– Email Blacklist/Whitelist: Je kunt e-mailadressen ‘whitelisten’ (alle e-mail van dat adres is in orde) en ‘blacklisten’ (alle e-mail van dat adres is spam). In de twee invulvakken kun je per regel een e-mailadres opgeven; komma’s e.d. zijn niet nodig. Je kunt ook een ‘wildcard’ gebruiken: *@spamdomein.be geldt dan voor alle e-mailadressen die eindigen op @spamdomein.be.
 4. Als laatste willen we het hebben over het bewerken van de user_pref file in SpamAssassin, het is namelijk zo dat je daar nog allerlei andere settings kunt opgeven en dat je per gebruikte blocklist een max score kunt opgeven.