Marketing

Wat kunt u in 2021 van SEO verwachten? SEO-trends 2021

Wil je weten wat de belangrijkste trends zijn waar je op moet letten in 2021? Lees ons artikel om de beste SEO-trends voor 2021 te ontdekken. U kan ook contact opnemen met een van onze experts.
Anel Hegic

Anel Hegic

Website bouwer - SEO specialist

Meer informatie

Wat gaan we vandaag allemaal bespreken? Seo trends 2021

Vanaf het  begin van internet en online adverteren hebben we een tijdperk bereikt waarin internet een essentieel communicatiemiddel is. Online adverteren wordt momenteel gewaardeerd op meer dan 400 miljard dollar per jaar. De wereldwijde pandemie corona (covid 19) versnelde deze trend alleen maar en zorgde ervoor dat meer bedrijven online gingen. Dus, wat kunnen we verwachten van SEO in 2021? Naar welke trends moeten we uitkijken? Welke veranderingen hebben invloed op de branche? In dit artikel bespreken we de belangrijkste trends waarvan we verwachten dat ze impact zullen hebben en zullen we de richting van SEO in het komende jaar veranderen.

Wijzigingen in google zoekmachine – seo trends 2021

SEO is volledig afhankelijk van de belangrijkste zoekmachines, voornamelijk Google en bing. Alle wijzigingen in het algoritme en de prioriteiten van Google zullen directe gevolgen hebben voor SEO in 2021. Deze veranderingen leiden tot verliezen voor sommige bedrijven, terwijl ze voor andere tot miljarden winsten leiden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de komende veranderingen en hoe u zich daarop het beste kunt voorbereiden.

SEO Tips voor een iReto website

 

# 1 pagina-ervaring als rankingfactor op Google [mei 2021]

Vanaf mei 2021 mag je verwachten dat wat Google noemt als ‘pagina-ervaringssignalen’ een rankingfactor is. De pagina-ervaring verwijst naar de manier waarop de bezoekers zich voelen tijdens hun interactie met de webpagina. Het wordt bepaald door een groot aantal kenmerken van mobielvriendelijkheid, veilig browsen, HTTPS en de andere. Dit waren voorheen al rangschikkingsfactoren.  Bovendien introduceert Google Core Web Vitals als onderdeel van ‘pagina-ervaring’. Ze worden beschouwd als gebruikersgerichte statistieken die de kwaliteit van de gebruikerservaring proberen te bepalen. Deze gebruikersgerichte statistieken meten de laadsnelheid, interactiviteit  en visuele stabiliteit. 

Hoewel het derde item sommige mensen in verwarring kan brengen.

Visuele stabiliteit verwijst naar hoeveel de lay-out verschuift en springt. Stel je voor dat als een knop je muis volgt en rondspringt wanneer je er dichtbij komt, dit een nogal vanzelfsprekend slechte gebruikerservaring is.. Het doel van het toevoegen van een rangschikkingsfactor voor pagina-ervaring is dat Google zijn gebruikers meer boeiende inhoud van hogere kwaliteit kan bieden . Gezien de variabelen waarmee het rekening houdt, wordt een website met een hoge score voor pagina-ervaring sneller geladen, interactiever,  mobielvriendelijker en nog veel meer. Dit alles gecombineerd, zal weliswaar leiden tot een superieure ervaring.

Laat u zien op de eerste pagina zonder AMP

Een ander doel van de introductie van het nieuwe rangschikkingskader voor pagina-ervaringen is om niet-AMP-inhoud geschikt te maken voor weergave in de functie Topverhalen voor mobiele telefoons. Het is een van de belangrijkste manieren waarop websites verkeer naar hun inhoud leiden vanaf mobiele apparaten, dus dit kan een aanzienlijke verandering zijn die de rangschikking van veel websites op mobiele apparaten zou verstoren. Deze wijziging wordt ook in mei 2021 doorgevoerd, waardoor mei een ontzettend drukke maand wordt voor SEO-specialisten.

We moeten voorbereid zijn op alle drastische veranderingen die deze wijziging in het algoritme kan brengen. We kunnen in dit stadium onmogelijk de impact ervan vaststellen.

# 2 Mobile-first indexering voor alle websites op Google [maart 2021]

Mobile-first indexering is zeker niet nieuw, Google gebruikt het al meer dan enkele jaren. Het werd voor het eerst geïntroduceerd als een antwoord op een groot probleem: steeds meer mensen gebruiken hun telefoon om dingen op te zoeken en op internet te surfen. Het probleem is dat de mobiele en desktopversies van websites niet altijd overeenkomen qua inhoud, en Google indexeert meestal maar één versie, wat traditioneel de pc-versie was. Hierdoor ontstaat er een mismatch tussen de rangschikking op mobiel en de inhoud op deze pagina’s. Om deze discrepantie te verminderen, aangezien het een groeiend probleem werd vanwege de toenemende populariteit van mobiel, besloot Google om mobiel-eerst indexeren te implementeren.

Mobile-first indexing verwijst naar de praktijk waarbij de mobiele versie van de website eerst in de databases van Google wordt geïndexeerd in plaats van de desktopversie.

Het zou echter een enorme stap zijn geweest om van een volledig desktop-first-indexeringsschema naar een volledig mobiel-first-schema te gaan, en daarom heeft Google er jaren over gedaan om deze wijziging door te voeren. Het begon met het toestaan ​​van webmasters om de indexering van hun website te wijzigen in mobile-first. Daarna werd mobile-first de standaardoptie voor het crawlen van nieuwe websites. De laatste en laatste update komt in maart 2021, wanneer Google mobiel-eerst indexeren de standaardoptie maakt voor alle websites. Dit betekent dat de manier waarop uw website wordt geïndexeerd. 

Gelukkig heeft Google een basisrichtlijn gepubliceerd om ervoor te zorgen dat de overgang naar mobile-first indexering soepel verloopt op uw website:
  • Zorg ervoor dat de inhoud van uw website zichtbaar is voor Google-crawlers en bots.
  • Zorg ervoor dat u alle relevante metatags op zowel de mobiele telefoon als de desktop invult

versies van uw bestemmingspagina’s.

  • Zorg ervoor dat uw mobiele website snel laadt door lazy loading in te schakelen.
  • Zorg ervoor dat u geen relevante mobiele-specifieke URL’s blokkeert in uw robots.txt-bestand.
  • Hoewel het moeilijk is om identieke inhoud te garanderen, moet u proberen om op beide versies ten minste identieke primaire inhoud te hebben.
  • Controleer de alt-tags van zowel afbeeldingen als video-insluitingen.

SEO trends 2021

Afgezien van specifieke updates van algoritmen, hebben we voorafgaande informatie over enkele bredere trends in de sector die de manier waarop we omgaan met SEO gaan veranderen. Sommige van deze trends zijn al jaren aan de gang en versnellen nog maar net en andere zijn nieuw. Hieronder bespreken we de meest prominente.

 

# 3 Spraakgestuurd zoeken wordt steeds interessanter

Gesproken zoekopdrachten waren nog maar vijf jaar geleden vrijwel onbestaande. Volgens gegevens zullen de inkomsten uit spraakgestuurd zoeken tussen 2017 en 2022 meer dan verviervoudigen van slechts 2 miljard naar 40 miljard dollar. Deze populariteit biedt kansen en uitdagingen voor traditionele SEO-benaderingen. Net als een voorbeeld: bij gesproken zoekopdrachten is het verkrijgen van de eerste positie veel belangrijker dan bij traditionele tekstzoekopdrachten. Daarom heb je verschillende benaderingen nodig om volledig te profiteren van deze nieuwe, opkomende SEO-arena.

# 4 Feature snippets en microdata

Google probeert steeds meer soorten aanbevolen fragmenten op zijn startpagina te introduceren . Deze variëren van recepten tot nieuws en tutorials. Deze fragmenten zijn bedoeld om het zoeken voor gebruikers sneller te maken en om bezoekers op de website van Google te houden. Het is niettemin voordelig voor websites om het te implementeren, omdat u de kans krijgt om te worden vermeld, wat veel verkeer naar uw website zou leiden.

# 5 Niet-tekstuele inhoud

Naarmate we het volgende jaar ingaan, zien we een internet verzadigd met blogs en onepagers en het wordt moeilijker om te rangschikken voor zoekwoorden met behoorlijk verkeer. Daarom proberen veel SEO-bureaus hun bereik uit te breiden door het type inhoud dat ze produceren en publiceren te veranderen. Infographics is een van de gemakkelijkere manieren om betrokkenheid te creëren en hoger te scoren. Hoewel ze de afgelopen jaren zelfs te veel zijn gebruikt. Een veel veelbelovende grens voor 2021 lijken video’s te zijn. Deze kunnen als zelfstandige inhoud naar YouTube worden geüpload of ook in uw website worden ingesloten. Het zal u helpen meer verkeer te genereren via YouTube-weergaven.. Dit betekent niet dat het niet minder belangrijk is.

Het is ook de moeite waard te vermelden dat er specifieke videofragmenten op SERP’s zijn waarvoor u alleen kunt rangschikken via video-inhoud. De videofragmenten zijn echt enorm aanwezig in zoekopdrachten die beginnen met ‘hoe kan ik’, het vragen om tutorials en andere vormen van educatie inhoud.

# 4 UX SEO

De tijd dat SEO alleen nog maar om metatags en titels ging is allang voorbij. Tegenwoordig is SEO een ingewikkeld onderwerp dat expertise uit veel verschillende velden combineert. Van marketing tot software en creatief schrijven om het beste resultaat te bereiken. Een recente trend in SEO die steeds meer aan populariteit wint, is het UX SEO-framework.

UX SEO verwijst naar de praktijk van het optimaliseren van de gebruikerservaring van een website om betere conversieratio’s en betrokkenheid te bereiken. Het is niet alleen belangrijk dat uw site bezoekers krijgt, maar ook net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat deze bezoekers uw website bezoeken. Er is geen reden waarom UX-optimalisatie geen onderdeel van uw SEO-strategie zou kunnen zijn.

Conclusie seo trends 2021

Elk jaar introduceert Google meer dan 3600 kleine wijzigingen in hun algoritmen. Elk jaar duiken er trends op in deze volatiele sector die niemand heeft kunnen voorspellen. Je moet constant op de hoogte blijven van het nieuws om op de hoogte te blijven van je SEO. Het lezen van een artikel over de trends in het komende jaar is niet voldoende. Toch heb ik geprobeerd dit artikel zo volledig mogelijk te maken. Toch moet je redelijk voorbereid zijn op de uitdagingen die voor je liggen als je aandacht besteedt aan alle trends die ik hier heb genoemd.

Anel Hegic

Anel Hegic

Website bouwer - SEO specialist

Meer informatie